ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΪΔΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΔΥΟ ΝΑΟΥΣ: Ο ΕΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑ.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την πύλη εισόδου για τον ναό του Διός στην αρχαία πόλη Μαγνησία, που βρίσκεται στην περιοχή Germencik του Αϊδινίου στη δυτική Τουρκία. Οι ανασκαφές που συνεχίζονται στη γειτονιά Ortaklar διευθύνονται από τον αναπληρωτή καθηγητή Gorkem Kokdemir του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
«Δουλεύω στις ανασκαφές της Μαγνησίας για 23 χρόνια, από το 1998», λέει ο Kokdemir στο TRT World . Οι ανασκαφές διευθύνονταν από τον καθηγητή Orhan Bingol και όταν συνταξιοδοτήθηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με θεώρησε κατάλληλο για τη δουλειά».
Σύμφωνα με τον Kokdemir, η Μαγνησία ανατράπηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένας Γερμανός αρχαιολόγος, ο Carl Humann, τη δεκαετία του 1890, γύρω στο 1891-1892, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης – που έσκαψε επίσης στο Bergama, και σε πολλές άλλες πόλεις στη δυτική Ανατολία – ανέσκαψε τη Μαγνησία.
«Περνάει δύο χρόνια στη Μαγνησία και σκάβει τον Ναό του Δία, αυτόν που ανακαλύψαμε ξανά και είναι τώρα στις ειδήσεις, στην αγορά», λέει ο Κοκντεμίρ στο τηλέφωνο. «Είναι σημαντικό λόγω της αρχιτεκτονικής ιστορίας. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., ένας από τους αρχαιότερους ναούς της ελληνιστικής περιόδου».
Ο Kokdemir προσθέτει ότι ο Humann «αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αυτού του ναού και μεταφέρει περίπου το δέκα τοις εκατό του ναού στο Βερολίνο. Μεταφέρει πολλά αγαθά στο Βερολίνο, όπως γλυπτά και επιγραφές, μαζί με μέρη του ναού του Διός. Σήμερα στο Μουσείο Περγάμου του Βερολίνου εκτίθενται τα μέρη του ναού του Δία ύψους 5,5-6 μέτρων, έχουν συμπληρωθεί με 90 τοις εκατό απομίμηση εξαρτημάτων. Μπορείτε να δείτε αυτόν τον ναό όταν πάτε στο μουσείο σήμερα».
Ο Kokdemir λέει στο TRT World ότι ο Ναός του Διός είναι ένας από τους σημαντικότερους ιερούς χώρους της Μαγνησίας, ένας από τους σημαντικότερους ναούς. «Εκεί υπάρχει ο ιερός χώρος της Άρτεμης, υπάρχει και μια ιερή αγορά, ο ναός του Διός είναι στην ιερή αγορά. Είναι πολύ σημαντικό, είναι η δεύτερη σημαντική λατρεία [της Μαγνησίας]».
«Στις αρχαίες πόλεις οι άνθρωποι δεν λατρεύουν μόνο μία θεότητα, λατρεύουν πολλούς θεούς ή θεές. Στη Μαγνησία η πρώτη θεότητα είναι η Άρτεμις και η δεύτερη ο Δίας», διευκρινίζει.
Ο Kokdemir λέει ότι η αρχαιολογική ομάδα ανασκάπτει για άλλη μια φορά τον Ναό του Διός για να έχει πρόσβαση στις αρχιτεκτονικές πληροφορίες, να συμπληρώσει τις πληροφορίες που λείπουν και να επαναφέρει τον ναό στην αρχαιολογική βιβλιογραφία: «Είναι υπόγειος εδώ και εκατό χρόνια. Φάνηκε μόνο στην εποχή του Humann και λίγο μετά θάφτηκε κάτω από τέσσερα μέτρα χώματος».
Η ανασκαφική ομάδα της Μαγνησίας αναμένει να βρει το 60 με 70 τοις εκατό των αυθεντικών υλικών του Ναού του Διός, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσει ένα καλό έργο αποκατάστασης και να τον αναβιώσει με ύψος πυλώνων πέντε μέτρων και επτά επτά και μισό μέτρα συμπεριλαμβανομένης της στέγης και θα κάντε το κατάλληλο αξιοθέατο για επίσκεψη.
Ερωτηθείς για τη σημασία της Μαγνησίας ως πόλης, ο Κοκντεμίρ λέει ότι ιδρύθηκε πριν από περίπου 2.400 χρόνια, τον 4ο αιώνα π.Χ. «Η πιο εντυπωσιακή του πτυχή είναι οι ναοί που χτίζονται για θεούς και θεές και τα φεστιβάλ και τα παιχνίδια που διοργανώνονται για αυτές τις θεότητες».
Από τα κτίσματα της Μαγνησίας, ο ναός της Αρτέμιδος είναι ο μεγαλύτερος ναός, ο οποίος είναι ανοιχτός στους επισκέπτες. Ο Kokdemir λέει ότι είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ναός στην Ανατολία, μετά τον ναό της Άρτεμης της Εφέσου –ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου–, τον ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα και τον ναό της Άρτεμης στη Μανίσα, στις Σάρδες.
«Ο Ναός της Αρτέμιδος στη Μαγνησία χτίστηκε από έναν εξέχοντα αρχιτέκτονα της εποχής του, σκεφτείτε τον όπως ο Σινάν ο Αρχιτέκτονας ήταν στην οθωμανική κληρονομιά, ένας αρχιτέκτονας της αρχαιότητας που ονομαζόταν Ερμογένης. Το αριστούργημά του είναι ο ναός της Άρτεμης», ενθουσιάζει ο Κοκντεμίρ.
Ο Κοκντεμίρ σημειώνει μια άλλη λεπτομέρεια για τον ναό της Αρτέμιδος. «Τον 3ο αιώνα π.Χ., πριν από 2300 χρόνια, διοργανώνονταν αγώνες που ήταν αντίστοιχοι των σημαντικότερων αγώνων στην περιοχή της Μεσογείου, των Δελφών Απόλλωνα. Μια μεγάλη οργάνωση. Σε αυτούς τους αγώνες που διαρκούν πέντε μέρες συμμετείχαν συμμετέχοντες από την Ιταλία, από την Ελλάδα, από πολλά σημεία της Ανατολίας, από τα νησιά. Οι αγώνες μίλησαν για τη σημασία της Μαγνησίας και επίσης βοήθησαν την πόλη να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει».
Ο Κοκντεμίρ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία στη Μαγνησία προς ανασκαφή. Ενώ αναμένουν ότι ο Ναός του Διός θα αποκατασταθεί στην πλήρη του δόξα σε μερικά χρόνια, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, υπάρχει επίσης ο ιππόδρομος χωρητικότητας 50.000 ατόμων, λέει. «Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε 15-20 χρόνια για να ζήσουμε πλήρως την εκπληκτική πόλη που είναι η Μαγνησία, αλλά θα αξίζει τον κόπο».
ΠΗΓΗ:https://patroklosthronios.blogspot.com/2021/11/blog-post_26.html
ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ : https://www.aitherikigrafi.gr
ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ : https://www.aitherikigrafi.gr/epikliseis
ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ : https://kosmotheasi.com
Ε.ΣΥ. ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
Ε.ΣΥ. ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
0 Σχόλια